Arbeidsmediation

Arbeidsmediation is een vorm van conflictoplossing wat in werksituaties wordt toegepast. Dit komt bijvoorbeeld van pas wanneer er sprake is van een arbeidsconflict, maar ook bij ontslag. Indien de emoties erg hoog oplopen is het geen prettig idee om telkens alleen in gesprek te gaan met uw werkgever. In dat geval is het fijn om een onafhankelijk persoon bij u te hebben. Deze persoon staat niet alleen voor uw rechten en is ook niet bevooroordeeld. Deze zal enkel als onafhankelijke en neutrale gespreksleider dienen om dergelijke gesprekken in goede banen te leiden, zonder dat emoties te erg de overhand zullen krijgen.

Maatwerk

Arbeidsmediation is in alle gevallen maatwerk. Geen enkel arbeidsconflict is hetzelfde. Bovendien kunnen de geschillen ook telkens weer heel anders uitpakken. Daarom wordt van zowel u als uw werkgever gevraagd om oplossingen te bedenken en samen tot de kern van het probleem te komen. Uiteindelijk komt u dus zelf met een oplossing, maar wordt u met behulp van arbeidsmediation wel dusdanig gestuurd dat jullie allebei de meningen en gevoelens voor zich kunnen houden en zo samen tot de kern en de oplossing van het probleem kunnen komen. Zo haalt u doorgaans veel meer uit een lastige situatie.

Arbeidsmediation is geen verplichting

Wanneer men arbeidsmediation in wilt schakelen, is het belangrijk dat beide partijen hiervan op de hoogte worden gesteld. Het is belangrijk om te weten dat arbeidsmediation nooit als verplichting gezien kan worden. Beide partijen zijn in staat om hulp van deze buitenstaander te accepteren of te weigeren. Indien één van de partijen hier niet mee akkoord gaat, dan kan arbeidsmediation niet als hulpmiddel worden ingezet in dit conflict.

Deze vrijwilligheid geldt ook altijd tijdens de mediation zelf. Wanneer u op een punt komt waar u het toch niet kunt vinden met de mediator of uw werkgever hier moeite mee heeft, dan kan alsnog worden aangegeven dat er niet met de arbeidsmediation zal worden doorgegaan.

Voordelen van arbeidsmediation

Er kunnen verschillende redenen zijn om voor arbeidsmediation te kiezen. Het grootste voordeel is toch wel dat hiermee vaak een gerechtelijke procedure kan worden voorkomen. Dit is immers iets wat zowel u als uw werkgever waarschijnlijk niet graag zal willen zien.

Daarnaast verloopt arbeidsmediation ook een stuk sneller dan wanneer er een gehele juridische zaak wordt aangespannen. Vaak zijn er maar enkele gesprekken nodig om tot de kern van het probleem én de oplossing te komen. Hierbij liggen de kosten dan ook een stuk lager dan wanneer er een gerechtelijke procedure wordt aangespannen.

Nog een groot voordeel van arbeidsmediation is dat beide partijen veel inspraak hebben op de uitkomst van de gesprekken. Wanneer u een rechtelijke procedure aanspant, dan zal de uitspraak uiteindelijk van een rechter komen. Hier hebben zowel u als uw werkgever verder dan ook weinig over te zeggen. Met arbeidsmediation is dit te voorkomen en kunnen jullie samen proberen om een oplossing te zoeken en daarmee de uitkomst voor beide partijen zo prettig mogelijk maken. Ook is het fijn om te weten dat de partijen niet met discussie uit elkaar hoeven te gaan. Door het informele karakter van arbeidsmediation voelt het veel persoonlijker en kunnen jullie het conflict samen op de juiste manier tot een einde brengen.

Meer informatie over arbeidsmediation bij de Mediation Firm