Energielabeladviseur prijzen en offertes vergelijken

Aan de hand van een energielabel kunt u eenvoudig zien hoe het zit met de energiekosten van een bepaalde woning. Zo kunt u bij het huren of kopen van een nieuwe woning inschatten wat de kosten van de energie zullen zijn. Dit energielabel is tegenwoordig verplicht.

energielabelHet energieverbruik van een woning wordt door de meeste mensen op twee verschillende manieren uitgedrukt. Zo spreken huiseigenaren over het algemeen zowel van een energielabel als het EPA. Het lijkt op die manier alsof de beide termen hetzelfde betekenen, maar dit is niet het geval. Slechts een van de beiden is namelijk verplicht in Nederland.

Energielabel voor woningen

Het energielabel voor woningen is vanaf 1 januari 2008 verplicht gesteld in Nederland. Aan de hand van dit label is het mogelijk om te bepalen hoe zuinig een bepaalde woning is. Deze verplichting geldt echter niet voor woningen die jonger zijn dan 10 jaar. Zij zijn namelijk voorzien van het EPA, waarin de informatie van het energielabel standaard is opgenomen. Bij het energielabel is een score tussen A en G mogelijk, waarbij de A staat voor de meest energievriendelijke woning.

EPA, Energie Prestatie Advies

Aan de andere kant is er het EPA. Dit is niet verplicht, maar wordt bij jonge woningen dus automatisch meegegeven. Het is daarnaast mogelijk om er zelf voor te kiezen om dit aan te vragen. Op die manier is het mogelijk om meer te zeggen over het energieverbruik in een bepaalde woning. Het is anders dan het energielabel eigenlijk een advies op maat. Wanneer u ervoor kiest om een EPA op te laten maken zal er een specialist langskomen die uw woning gaat beoordelen. In het rapport dat hij of zij aan zal leveren komen mogelijkheden te staan om energie te besparen en de rekening zo omlaag te krijgen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te zien wat het kost om gebruik te gaan maken van dubbel glas, of hoeveel een HR ketel u nu eigenlijk op kan gaan leveren.

Kosten

Een EPA is uiteraard niet gratis, net als het energielabel. Dit laatste kost over het algemeen ongeveer €200. Een EPA is wat duurder, aangezien u hier ook meer informatie voor krijgt. Het is echter wel mogelijk om verschillende offertes te vergelijken en op die manier een scherpe prijs te kiezen. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor waken dat u met een te dure partij in zee gaat, want ook de minder dure adviseurs zullen in staat zijn om een uitstekend advies uit te brengen.