Juridisch
Als ondernemer en particulier kun je bij een juridisch adviesbureau terecht voor diverse juridische diensten. Als cliënt krijg je op een juridisch adviesbureau zowel advies op verschillende rechtsgebieden, als bijstand bij een gerechtelijke procedure.
Alle facetten van het recht
Een juridisch advies behandelt allerlei rechtsonderwerpen. De juristen werkzaam op een juridisch adviesbureau hebben zich vaak gespecialiseerd in een specifiek onderwerp. Zij werken met hun eigen dossiers. Een van de specialisaties betreft bijvoorbeeld arbeidsrecht, dus de verhouding tussen een werkgever en werknemer. Voor allerlei vragen omtrent arbeid kun je bij een juridisch adviesbureau terecht. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je ontslagen wordt. Juristen zoeken alle informatie over het ontbinden van een contract, ontslagvergoeding en arbeidsgeschillen voor je uit. Zij kenmerken zich door een uitgebreide vakkennis. Ook over sociaal zekerheidsrecht, bestuursrecht, verbintenissenrecht, strafrecht, belastingrecht en ondernemingsrecht kun je advies aanvragen.
Diverse klantenkring
Alle facetten van het recht komen aan de orde op een juridisch adviesbureau. Haar klantenkring is dan ook erg divers. Particulieren kunnen er bijvoorbeeld terecht bij ontslag, maar ook als er vragen zijn over een scheidingsprocedure. Ook ondernemers met vragen over de wet en bedrijfsvoering kloppen aan bij een adviesbureau. Een jurist levert het advies dat een cliënt nodig heeft. Een juridisch adviesbureau is doorgaans kleinschaliger en goedkoper dan een advocatenkantoor. Grotere rechtszaken komen vaak op een advocatenkantoor terecht. Dit betreft bijvoorbeeld bekende strafzaken, of procedures met betrokkenheid van multinationals.
Verschil met een advocatenkantoor
Ondanks het feit dat grote zaken vaker bij een advocatenkantoor terecht komen, verschilt de werkwijze met een juristenbureau niet heel sterk. Zowel juristen als advocaten hebben grote kennis van de wet, en zoeken zaken tot op de bodem voor je uit. Het enige verschil is dat er op een juridisch adviesbureau geen advocaten werkzaam zijn. Een advocatenkantoor heeft vaak wel juristen in dienst. Een ander wellicht belangrijk verschil is het tarief van een jurist in vergelijking met een advocaat. Een juridisch adviesbureau brengt vaak lagere tarieven in rekening dan een advocatenbureau. Voor alleen vragen en advies over wetgeving is het dan ook verstandiger om een juridisch adviesbureau te bezoeken, in plaats van een advocaat. Een jurist is praktisch ingesteld en behandeld je zaak snel en secuur. Zij richten zich volledig op een specialisatie, en daarmee van een advocaat die vaak meerdere zaken bij doet. Dit bespaart je enorm veel kosten. Als je er alsnog niet uitkomt, is een advocatenbureau altijd nog een optie.
Juridische bijstand
Met een kleine beurs kun je bij het aanspannen van een rechtszaak juridische bijstand ontvangen. Je betaald alleen een eigen bijdrage, die afhankelijk is van je inkomen en vermogen. Voor juridisch advies kun je onder andere terecht bij het Juridisch Loket, dat gefinancierd wordt door het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Wanneer je eerst het Juridisch Loket raadpleegt, ontvang je korting op de eigen bijdrage. Juristen leveren een document met een analyse van het probleem en een mogelijke oplossing. Het Juridisch Loket heeft 30 vestigingen in heel Nederland. Voor vragen over werk, ontslag en familiekwesties kun je hier dus altijd terecht.