Meubelmaker prijzen en offertes vergelijken

Een meubelmaker is in staat ieder gewenst materiaal uit hout te maken. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor meubels in een bepaalde stijl, of juist heel moderne meubels. U kunt hiebrij kiezen uit keuken, inbouwkasten, bedden, reguliere kasten, stoelen en tafels, waardoor u werkelijk alle kanten op kunt. Voor het maken van de meubels wordt over het algemeen gebruik gemaakt van inlegwerk en houtsnijden. Daarnaast bestaan er vele bewerkings- en afwerkingstechnieken binnen de verschillende materialen, waarbij hout een hoofdrol speelt, maar ook metalen en kunststoffen heel gebruikelijk zijn.

meubelmakerEen meubelmaker werkt veel met hout, maar heeft aan de andere kant toch veel meer te maken met een houtbewerker. Dit komt onder andere door het feit dat de meubelmaker gebruik maakt van niet-verplaatsbare machines die het mogelijk maken de meubels samen te stellen, zonder daarbij gebruik te maken van bijvoorbeeld nagels of schroeven. Zo kunnen de meubels op een ambachtelijke manier gemaakt worden. De kosten van de huidige generatie liggen doorgaans een stuk lager dan vroeger. Dit komt door het feit dat er steeds minder ambachtelijk wordt gemaakt en machines het werk overnemen. Ook het restaureren van een meubel op een ambachtelijke wijze kosten een hoop tijd, waardoor u als klant over het algemeen niet goedkoop uit bent. Een meubelmakerij of een schrijnwerker komt u daarom steeds minder tegen. Een meubelmaker houdt zich met een groot aantal verschillende toepassingen bezig. Zo maakt hij of zij bijvoorbeeld tafels, kozijnen, binnendeuren, buitendeuren, trappen en kasten. De kasten zijn echter een geval apart, aangezien dit een specifiek onderdeel is binnen de meubelmakerij.

De kastenmaker

Het maken van kasten is letterlijk en figuurlijk een vak apart. De kastenmaker houdt zich bezig met het maken van rekken, kasten en meubels in het algemeen. Hij of zij kan hierbij gebruik maken van de ambachtelijke technieken om de meubels in elkaar te zeggen. Zo kan hij een systeem voor de rekken ontwikkelen, schuine randen toepassen of gebruik maken van speciale nagels. Bovendien kan hij of zij gebruik maken van frezen om een decoratieve rand aan te brengen op de kast. Een kastenmaker houdt zich over het algemeen bezig met het maken van de mooie kasten, terwijl deuren, kozijnen en trappen veel vaker door een timmerfabriek worden gemaakt. Hier wordt machinaal gewerkt, om de kosten hiervan zo laag mogelijk te houden.

Houtdraaien

Houtdraaien lijkt heel sterk op het bekende pottenbakken. Er wordt in dit geval namelijk gebruik gemaakt van een draaiend voorwerp en een stil materiaal, in plaats van andersom. Zo is er uit een massief stuk hout een prachtig geheel te maken, waarbij de symmetrie voorop staat. Bij het houtdraaien bestaat er altijd het risico dat het hout gaat scheuren of breken. Juist daarom is het absoluut een vak en kunnen de echte specialisten er prachtige dingen mee maken; iets wat u zelf niet zomaar zou lukken.

Houtsnijwerk

Naast het houtdraaien kan de meubelmaker ook gebruik maken van houtsnijden. Zo kan hij een houten figuur of beeldje maken, uiteraard met de hand. Daarnaast vallen er allerlei versierselen toe te voegen en kan de houtsnijder er natuurlijk voor zorgen dat er een mooi geheel ontstaat. Ook het eindproduct wordt over het algemeen aangeduid met houtsnijwerk.