Transitievergoeding

Sinds 1 juli 2015 is de ontslagvergoeding verdwenen. Werknemers hebben nu recht op een transitievergoeding bij een ontslag. Deze regel is bedacht om ontslag goedkoper te maken in de hoop dat er meer mensen een vast contract krijgen. Het voordeel voor flexwerkers is dat ze sneller recht hebben op een vergoeding. U heeft als werknemer niet meer alleen recht op een vergoeding als u met een vaste aanstelling ontslagen wordt. Als uw werkgever besluit om u na 2 jaar geen vaste aanstelling te geven, dan krijgt u een transitievergoeding. Helaas weten niet alle werknemers dit. Het is belangrijk om de vergoeding op tijd op te eisen omdat u anders nergens meer recht op heeft. Kijk goed uit met uw concurrentiebeding.

Wanneer heeft u geen recht op een vergoeding?

U heeft geen recht op een transitievergoeding als u minder dan twee jaar in dienst geweest bent. Of als u zelf ontslag genomen heeft of als u op staande voet ontslagen bent. U heeft ook geen recht op geld als blijkt dat het uw eigen schuld is dat u ontslagen bent. U heeft bijvoorbeeld ernstig verwijtbaar gehandeld, waardoor u ook ontslagen bent. U heeft er ook geen recht op als uw werkgever failliet is. Uw werkgever heeft dan geen vermogen om u geld te betalen en is dit ook niet meer verplicht. Vaststellingsovereenkomst uitleg.

Speciale regeling voor kleine werkgevers

Als uw werkgever minder dan 25 mensen aan personeel heeft, dan kan er een vrijstelling aangevraagd worden. Er kan een vrijstelling gegeven worden als u ontslagen wordt vanwege bedrijfseconomische redenen. Bijvoorbeeld omdat het bedrijf drie jaar lang een negatief netto resultaat heeft. Of als er een negatief eigen vermogen is. Er zijn dus uitzonderingen waarbij u toch geen recht heeft op een transitievergoeding. Een jurist kan dit eventuele voor u uitzoeken en indien nodig voor u aanvechten bij de kantonrechter.

Afwijkende regeling in het cao

Werkt uw werkgever met een cao? Er kan een afwijkende regel zijn opgenomen in het cao waarin de werkgever afziet van een transitievergoeding. Als u dan ontslagen wordt heeft u nergens recht op. Vraag gerust rechtshulp als u er zelf even niet meer uitkomt of u een uitzondering bent of wel recht heeft op geld. Doe dit wel snel want er zit een termijn aan het opeisen van uw geld. U moet namelijk binnen 3 maanden uw geld vorderen. Als u dit niet doet dan heeft u nergens meer recht op.